Es va fer mundialment famós en publicar la coneguda com a Llista Lagarde en què figuraven els noms dels grecs amb comptes bancaris a Suïssa

El jurat del VII Premi Internacional Julio Anguita Parrado, organitzat pel Sindicat de Periodistes d’Andalusia en col•laboració amb la Universitat de Còrdova i l’ajuntament d’aquesta mateixa localitat, ha concedit el guardó d’aquesta edició al periodista grec Kostas Vaxevanis “per la seva lluita valenta i independent contra la corrupció en el cor d’Europa”.

En aquesta setena edició el jurat ha estat format per Mercedes Gallego (Vocento), Montserrat Domínguez (Huffintong Post) i Antonio García Ferreras (La Sexta), el degà de la Facultat de Comunicació de Sevilla, Antonio Checa, el professor Octavi Salazar (Universitat de Còrdova), Juan Antonio Anguita Parrado, germà del periodista cordovès mort a la Guerra de l’Iraq el 7 d’abril de 2003, i la secretària general de l’SPA, Lola Fernández Palenzuela. Els components del jurat ha destacat del periodista hel•lè “el seu exemple en exercir un periodisme compromès i arriscat, enfrontant-se a les estructures de poder, en un context de vulnerabilitat personal i professional, i en un moment de greus tensions econòmiques i socials tant a Grècia com a la resta d’Europa”.

El guardó, que es lliurarà a Còrdova el pròxim 7 d’abril, data en què va perdre la vida el periodista cordovès Julio Anguita Parrado a l’Iraq, està dotat amb 2.500 euros que concedeix l’Ajuntament de Còrdova i una escultura commemorativa, obsequi del Parc Joier i l’Escola de Joieria de Còrdova. L’acte tindrà lloc a l’Alcázar de los Reyes de Còrdova.

En aquesta ocasió s’han presentat al premi onze candidatures, avalades per diferents organitzacions professionals, quatre de periodistes espanyols i dos de periodistes europeus (França i Grècia), tres americans (Argentina, Colòmbia i Mèxic) i dos africans (Libèria i Níger).

Trajectòria compromesa

Kostas Vaxenanis va néixer el 1966 a Aghia Paraskevi, a l’illa de Lesbos. Va estudiar matemàtiques, però sempre va mostrar la seva inclinació cap al periodisme, al qual finalment es va dedicar. Va començar la seva carrera el 1988, al diari Rizospastis.

Des de 1991, ha cobert les crisis de guerra a tot el món (Bòsnia, la Guerra del Golf, Palestina, Kurdistan, Albània, Kosovo, Iraq, etc) com a corresponsal de guerra per als canals de televisió de MEGA i la televisió nacional grega ( NET).

Ha entrevistat a nombrosos líders, així com a alguns dels personatges més controvertits del seu temps, personatges fora de l’abast d’altres mitjans per trobar-se amagats durant anys, com Abdullah Ocalan, que li va concedir l’última entrevista abans de la seva detenció, Abdul Hak, líder mudjahedin durant la guerra contra els soviètics, Markus Wolf, cap de l’Stasi, Radovan Karadzic, Leh Valensa, Musa Mohammed Abu Marzuk, el líder buscat de Hamàs, Ismael Haniyeh, i molts més.

Avui, és l’editor de la revista HOT DOC, responsable de la publicació de la llista Lagarde, va ser detingut per aquest motiu i perquè revelés informació personal. El tribunal no el va condemnar, però la Fiscalia va presentar un recurs d’apel•lació. El nou judici està programat per al 6 de juny.